Одобрене ревизије Женевске декларације Светске медицинске асоцијације

Представници лекара из света, који су се састали на годишњој Генералној скупштини Светске медицинске асоцијације у Чикагу, 14. октобра 2017. године одобрили су ревизије Женевске декларације, у чему је учествовала и Лекарска комора Србије, као чланица Асоцијације 

Како се наводи у саопштењу Светске медицинске асoцијације, ревидирана Декларација, која ће се називати заклетвом, рефокусира текст тако да одражава промене током деценија у односима лекара и њихових пацијената и међу самим лекарима.

Нова заклетва, по први пут, специфично упућује на поштовање аутономије пацијента. Такође, укључује и нову обавезу поштовања професора, колега и студената. Садашња Декларација каже да студенти морају поштовати своје професоре, али без реципроцитета.

 

Додата је нова обавеза лекара да поделе медицинско знање у корист својих пацијената и унапређења здравствене заштите. Такође, додат је услов да лекари обрате пажњу на сопствено здравље, благостање и способности како би се обезбедио највиши стандард.

Досадашњу Женевску декларацију користе лекари у читавом свету. У многим земљама је, у ствари, део здравственог професионалног кодекса, а у некима је правно обавезујућа. Међутим, у неким другим земљама се уопште не користи или је, на неки начин, прилагођена, наводи се у саопштењу.

Светска медицинска асоцијацијa - WMA сада очекује да ће ревидирана заклетва, усаглашена након двогодишњег процеса ревизије, укључујући и период јавне дискусије, постати глобални етички кодекс свих лекара.

Председник WMA, др Јошитаке Јококура је рекао приликом усвајања Декларације да нова језичка форма поштује њен јединствени карактер и значај, али да се више фокусира на важне етичке принципе који се не налазе у тренутној верзији и нису експлицитно изражени.

“Данашњи живот лекара је сасвим другачији од онога какав је био 1948. године када је усвојена оригинална Женевска декларација. Од тада, Декларација је постала основни документ медицинске етике и модерна верзија 2.500 година старе Хипократове заклетве. Надамо се да ће Декларацију, која је одобрена данас, користити сви лекари широм света како би се ојачала одлучност професије да одржи највиши стандард здравствене заштите која се пружа пацијентима”, рекао је др Јококура.

Преузето са сајта ЛКС